Att skapa förändring,  Bärkraftigt byggande och boende

Bärkraftigt byggande och boende!

Jag har länge varit intresserad av Byggnadsvård och Ekologiskt byggande, med åren har detta utvecklats till att även handla om allt vi behöver för att kunna uppfylla människans grundläggande behov i samklang med naturen.

När jag var liten planerade och renoverade min pappa ett bostadshus, och när jag var åtta år flyttade vi till gården som blev mitt föräldrahem. Jag tror att detta är grunden till mitt byggnadsintresse.
Idag bor jag med min man och våra två barn på gården. Gården består av flera skiften med skogsmark, jordbruksmark som ansluter till en sjö, två bostadshus och 9 uthus som ligger i utkanten av en liten by i Dalarna. Det stora bostadshuset byggdes runt år 1900 och i Lillstugan finns delar som härstammar från 1700-talet. Idag är jag väldigt tacksam över att många av min pappas drömmar om vad han skulle göra med gården förblev drömmar, husens själ finns kvar och det är upp till mig och min familj att förvalta den! Alla byggnader har renoveringsbehov, och en önskan att ta hand om byggnaderna har hela tiden funnits inom mig. I framtiden kommer ni att få följa ett flertal olika projekt inom ekologiskt byggande och byggnadsvård.

I augusti i år hamnar jag på en hemsida som berättar om Högskolan i dalarnas kurs ”Bärkraftigt byggande och boende”, jag har varit intresserad av denna kurs i över fem år men inte varit säker på vad den kan tillföra mig som är yrkesverksam byggingenjör. Jag följer länken till högskolans ansökningssida och upptäcker med glädje att kursen fortfarande är öppen för sen ansökan. Lycklig över att informationen kommer till mig i rätt tid bestämmer jag mig för att det är dags att bestämma mig för om jag ska följa denna dröm eller om det är dags att släppa taget om den.

Bärkraftigt byggande och boende, Högskolan i Dalarna

Nu har kursen pågått under en månad och vi träffas två dagar varje månad. Här nedan följer några kort från våra två första kurstillfällen:

Stjärnsunds Herrgård
En vacker sensommar dag på Stjärnsunds Herrgård i södra Dalarna, där kursen hålls. Herrgården håller på att renoveras och lukten av färg har tagit sig in i rummet, vädring behövs. Skönt att det är varm ute.

Bärkraftigt byggande och boendeÅter bakom skolbänken, lyssnande till högskoleläraren Ingemar Nygren. Jag insåg i dagarna att det är femton år sedan jag studerade på högskolan i Örebro!

Rundvandring stjärnsund

Rundvandring i Stjärnsund efter första skoldagen, vi får höra om Stjärnsunds historia. Bland annat om att kryckorna som hörde till herrgårdsägarens dotter numera är placerade bakom en glasruta på herrgårdens vindsplan, för att ingen av misstag ska ta på dem och drabbas av olycka.

Studiebesök Bärkraftigt boende

Den fjärde föreläsningsdagen med studiebesök på ett Bärkraftigt boende, Fläckemyran gård:

Bärkraftigt boende

 

 

Peter och SofiaEtt mycket inspirerande studiebesök hos Peter och Sofia, som letade efter ödegårdar för att hitta sin drömgård.
Efter år av letande, köpte och renoverade de ett hus som stått tomt i 30 år. Här har de under 13 år byggt upp ett liv med livskvalitet som innebär mycket jobb på gården och en mindre del förvärvsarbete.

Baggarna

Djuren bidrar till självhushållningen.

Djurens vinterbostad och smedjan

Djurens vinterbostad och smedjan.

Smedjan

SjälvhushållningsodlingarOdling för självhushållning

Växthuset

 

Växthuset vars glas kommer från uttjänta växthus och drivbänkar från plantskolor.

Odling i växthus

Odling i växthuset, med höstodlings inspiration. Persilja och sallad.

Vindruvor

Vindruvor

Odlingsyta till försäljningOdlingsyta för försäljning av ekologiska grönsaker.

Köket

Köket var det första de renoverade, vedspis, bakugn, liten diskbänk, vackra skåp, bänk och skafferi.

Vardagsrum med snickarbänkUnderbart vardagsrum som är som gjort för skapande, med snickarbänk, symaskin och utgång till altanen.

Rörspis

Rörspis på övervåningen som Peter byggt.

Fläckemyrans Eko-CaféFläckemyrans Eko-Cafe öppnade Sofia och Peter sommaren 2014, atmosfären från deras hem finns även här. Jag rekommenderar ett besök den 7 november kl.18-22 då caféet håller öppet för Sveriges Agroforestyträff 2014 eller under sommaren 2015.

 

Studiebesök Skogsträdgård

Skogsträdgården ett sätt att odla ätliga växter, bär och nötter utifrån naturens naturliga sätt att växa med mångfald i många olika växtskikt:

SkogsträdgårdStudiebesök på Philipp Weiss Skogsträdgård under uppväxt.
Med sorg missar jag tyvärr kurstillfället då Philipp pratar om permakultur, men några kurskollegor ska hjälpa mig att få informationen i efterhand <3. Information om skogsträdgårdar finns på Philipps blogg: skogträdgårdsbloggen.

Tankar om kursen Bärkraftigt byggande och boende efter två kurstillfällen och en inlämningsuppgift.

Genom kursen får jag en uppdatering av min utbildning som byggingenjör, samtidigt som min syn vidgas. En ny/uppdaterad grund växer fram när det gäller allt som vi kan göra för att skapa en bättre värld. När lärarna och de andra kursdeltagarna delar med sig av sina tankar och kunskaper, så utvecklas mitt sätt att tänka.

Under skapandet av kravspecifikation för gården såg jag hur mycket som förändrades inom mig. Min önskan för verksamheten på gården är att den ska bidra till att människor får lära sig bland annat olika sorters tekniker inom ekologisk odling och bärkraftigt byggande och boende. Jag vill att vi alla tillsammans ska skapa en värld där människor lever i harmoni med sig själva, varandra och den värld som vi lever i.

Ett stort tack till min arbetsgivare som stöttar mig med utbildningsdagar och kurslitteratur, jag fram emot att få arbetar utifrån den kunskap som jag får av denna utbildning.

Jag längtar redan efter resten av kursens träffar men kan tyvärr inte delta nästa gång, anledningen till detta kommer jag att berätta om senare…..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *